Hoe lang mag een drain blijven zitten?

30 juni 2025 · door Tara

Moet je voor een operatie naar het ziekenhuis? Dan kan het voorkomen dat er na de operatie een wonddrain wordt geplaatst door de behandelend chirurg. Er zijn verschillende soorten drains en ook de reden dat een drain noodzakelijk is, verschilt per persoon. Wat is een drain eigenlijk en hoe lang mag een drain blijven zitten in je lichaam? Voor deze blog zochten we dit voor je uit.

Wat is een drain?

Een drain is een flexibel buisje dat in het lichaam geplaatst wordt om overtollig vocht te verwijderen uit een wond. Dit kan wondvocht zijn, maar ook lymfevocht, gal, bloed of pus. Het ene uiteinde bevindt zich in de wond zelf en wordt vastgemaakt met een hechting; het andere uiteinde bevindt zich buiten het lichaam. Door het plaatsen van een drain verklein je het risico een infectie op te lopen en wordt het genezingsproces bevorderd.

Waarom krijg je een drain?

Waarom de arts of chirurg besluit een drain te plaatsen, is in eerste instantie om het lichaam te helpen een ophoping van vocht sneller af te voeren. Hierdoor kan je lichaam sneller genezen. Er zijn verschillende operaties waarbij het plaatsen van een drain tot de standaardprocedures behoort. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een longoperatie of bij vocht en lucht in de borstholte, na het verwijderen van galstenen en na een borstoperatie. Ook worden drains gebruikt na esthetische chirurgie zoals liposuctie, een facelift, halslift of borstvergroting.

Hoe lang mag een drain blijven zitten?

Afhankelijk van het soort operatie dat je hebt ondergaan, bepaalt de arts hoe lang de drain moet blijven zitten. Bij een buikwandcorrectie kan een drain tot wel 2 weken blijven zitten, maar bij een borstoperatie mag de drain er na gemiddeld 1 tot 3 dagen alweer uit. De hoeveelheid vocht die uit de drain komt, is bepalend. Dit vocht wordt opgevangen in een opvangzakje of fles, waardoor de hoeveelheid dagelijks gemeten kan worden. In de meeste gevallen mag de drain er weer uit wanneer er maximaal 20 milliliter vocht uit de drain komt.

Met een drain naar huis

Ga je na een operatie met een drain naar huis, dan moet je deze goed verzorgen. Dit noem je: drainzorg. De verpleegkundige informeert je over de handelingen die je moet verrichten, maar niet iedereen is in staat dit zelf te doen. In dat geval kan de thuiszorg je helpen met bijvoorbeeld de volgende handelingen:

  • Insteekplaats schoonhouden: De plek waar de drain het lichaam verlaat heet: de insteekplaats. Deze plek moet dagelijks schoongemaakt worden met een schoon gaasje met 70% alcohol. Hierna wordt de insteekplaats weer afgedekt met een steriele pleister.
  • Drainfles of opvangzakje vervangen: Wanneer de fles of het opvangzakje vol is, moet deze vervangen worden. Dit moet gebeuren met pas gewassen handen, waarbij het slangetje moet worden schoongemaakt met een doekje met 70% alcohol. Dit schoonmaken moet gebeuren voordat het nieuwe opvangzakje of de nieuwe opvangfles wordt aangesloten.
  • Hoeveelheid drainvocht bijhouden: Om het genezingsproces bij te houden is het belangrijk de hoeveelheid vocht dagelijks op te meten op een vast tijdstip.

Door hulp in te schakelen van de thuiszorg, kan er ook direct worden ingegrepen bij eventuele complicaties zoals koorts, een lekkende drain of een pijnlijke insteekopening. Wil je meer weten over hulp van de thuiszorg na plaatsing van een drain? Neem dan contact op met een thuiszorgorganisatie in de buurt. Die vind je door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website. 

Thuisverpleging